Otomasyon, HVAC, Klima santrali, verim, enerji
HVAC Sistemlerinde Otomasyon ve verimlilik
İngilizce Heating, Ventilating and Air Conditioning kelimelerinin baş harflerinde oluşan HVAC sistemleri Türkçe’de ısıtma, havalandırma ve iklimlendirme sistemleri anlamına gelmektedir. Sıralanmış olan bu üç fonksiyon genellikle günümüz modern yapılarında tek bir sistem içinde kombine edilir. Bu yazımızda HVAC sistemlerinin işlevlerini ve sistemlerin içerisindeki kombine edilmiş yapıların otomasyon özelliklerini göreceksiniz.
HVAC Otomasyonu ve Teknik Özellikleri
►Valfler
►Otomatik damperler
►Sensörler
Sistemde yukarıda listelediğimiz ana kontrol elemanlarının dışında elektriksel yardımcı kontrol elemanları da bulunmaktadır. Yardımcı kontrol elemanları ise aşağıdaki gibi listelenebilir;
►Transformatörler: Şebekeden alınan voltajın dönüşümünü sağlamak için kullanılırlar.
►Elektrik röleleri: Sistemdeki kompresör, fan, pompa ve diğer cihazların kontrolünü sağlayan ve yüksek enerjili cihazların anahtarlanmasını sağlayan elemandır.
►Potansiyometre: Ortamın sıcaklık, basınç gibi kontrol edilebilir değerlerinin elle ayarlanmasını sağlayan elemanlardır.
►Pnömatik elektrik röleleri: Havayı basınçlandırmak ve basınçlandırma devresini kesmek anahtarlamak için kullanılan elemanlardır.
►Elektro pnömatik röleler: Elektriksel şekilde kumanda edilen bu röleler ile hava valflerindeki pnömatik elemanların anahtarlanması sağlanır.
►Şalterler: Valf ve damperlerin ardışık bir şekilde çalışmasını sağlayan elemanlardır.
►Hava kompresörleri ve aksesuarları: Havayı temizlemek ve kurutmak için gerekli basınç kaynağını sağlayan elemanlardır.
►Pnömatik röleler: Basınç kontrolünün kumanda edilmesi ile sayısal işaretlerin elde edilmesinde kullanılırlar. Çok yüksek veya alçak iki basıncın ayrılmasında, iki veya daha çok basıncın ortalamasında, farklı iki basıncın yanıtlanıp basınç eklenip ya da çıkarılmasında ve bunun gibi fonksiyonlarda kullanılan elemanlardır.
►Ayarlama röleleri: Bu röleler valf ve damperlerin çalışma hassasiyetlerini ayarlamada kullanılan elemanlardır.
►Şalter röleleri: Havalandırma rölelerinin açma ve kapama işlemlerinin gerçekleştirilmesini pnömatik olarak sağlayan elemanlardır.
HVAC Otomasyonunda Enerji Verimliliği
Sistemde bulunan yardımcı kontrol elemanlarından bazıları yukarıdaki gibidir. Yukarıdaki elemanların koordineli bir şekilde çalışmasıyla kurulan bir sistemde tüketici için en kritik unsur enerji verimliliğidir. HVAC sistemlerinin otomasyonunda enerji verimliliği sağlamak için ise aşağıdaki bazı yollar izlenebilir,
►Zaman programlamaları: Sistemlerin kurulduğu yapının işletme saatlerinde çalışarak işletmenin kapalı olduğu zamanlarda sistemin kapanmasının sağlanması.
►Isı, nem, entalpi ve hava kalitesi kontrolü: Yapının dışındaki ve içerisindeki hava için yapılabilecek ısı, nem entalpi ve hava kalitesi değerlerine dayanarak yapılan kontrol ile enerjiyi en verimli şekilde kullanara gereksiz ısıtma, soğutma, nemlendirme, kurutma gibi işlevlerin önlenmesi.
►Fancoil ve radyatör kontrolleri: Yapılarda bulunan bütün fancoil ve radyatör kontrolleri bina otomasyonu sisteminin üzerinden yapılmasıyla işletim saatleri dışında çalışmaması gereken kontrol cihazlarının kapatılması.
►Basınç, basınç farkı ve debiye göre frekans konvertörü: Yapılarda kullanılan pompalar ve fanların basınç, basınç farkı ve debi gibi değerlerin ölçümüne dayanarak frekans konvertörü ile kontrol edilmesi de fazla enerji tüketimini önlemiş olur.
Faydalı bilgiler : Kablo Seçim Cetveli | PLC | HMI | SCADA | Endüstri 4.0 | Servo motor | AC motor | Step motor | DC motor | Loadcell | Konveyör | Profinet | Direnç değeri okuma |
Yorum Yok