HMI Nedir? Ne İşe Yarar?

Bugün, bir HMI yani operatör panelin ne olduğunu bilmek, otomasyon ile uzaktan yakından ilgisi olan herkes için oldukça önemlidir. Açılımı “Human-Machine Interface” olan HMI terimi, “İnsan-Makine Arayüzü” demek olup, “dokunmatik panel”, “touch panel”, “operatör panel” gibi isimler ile Endüstriyel Otomasyon sektörünün önemli konulardan biridir. Aslında, sektörün geleceği, bu teknolojinin elinde yatıyor gibi görünmektedir.

Bu nedenle, “insan ve makine” gibi birbirine bağımlılık derecesinde yakın ola  iki dünyayı biraraya getirmeyi mümkünleştirecek, en yenilikçi platform yaratmak için üreticiler arasında bir rekabet oluştuğuna şahit olmak hiç şaşırtıcı değildir.

HMI nedir ne işe yarar

HMI sistemi nedir?

Neden bahsettiğimiz konusunda daha da fazla açıklama zamanı geldi. Tam anlamı ile bir HMI nedir? Bir HMI, diğer adı ile İnsan-Makine Arayüzü, kullanıcının, makine ve üretim tesisleri ile iletişim kurmasına olanak sağlayan bir aygıt ya da yazılımdır. Nasıl? Erişilebilir bir bilgi içerisindeki büyük miktarda karmaşık veriyi çevirerek. Bu şekilde, operatör üretim sürecini kontrol etmek için gerekli tüm araçlara sahip olmaktadır. Endüstriyel Otomasyon dünyasında bu tanım bağlamında kavramsallaştırılırsa, HMI sistemin daha duyarlı ve kullanıcı dostu olduğu ve daha verimli ve maliyet-fayda unsurlu bir araç olduğu açıktır.

HMI lar genellikle PLC gibi cihazlarla haberleşerek kullanıcıya PLC – makina arası ara yüz olurlar.

HMI evrimi

HMI kavramının ne olduğunu tam olarak anlamak için, bir adım geri almalıyız. Aslında, sıfır başlamalı ve bu teknolojiniz nasıl geliştiğini görmeliyiz: Her şey bir buton ile başladı. Ve sonra ışık eklendi. Ertesinde ışıklı butonlar geldi. Sonrasında elektronik paneller içeren kablolu cihazlar ortaya çıktı. Sonunda, daha da gelişmişliği ile sahneyi fetheden kişisel bilgisayarlar ve yazılım programlarının zamanı geldi. Ve böylece, bir kaç yıl içinde, İnsan-Makine Arayüzleri dünyası büyük bir evrim geçirdi. Buna rağmen, uzmanlar buzdağının görünen ucundan öte, görünmeyen kısmı hakkında henüz bir fikirleri yok… Ama bu sistemler sınırsız potansiyelleri ile ne yapar? İki cevap vardır: Yazılım; Daha önceden opsiyon varsayılan araçların (dokunmatik ekran veya renkli ekran vb.), bugün ilerici bir standardizasyona dahil edildiğine tanıklık etmekteyiz ve şirketler yazılım ve SCADA açısından rekabet etmek durumuna gelmişlerdir. Yeni “fiziksel” teknolojiler ile entegrasyon; teknolojik cihazlar ile ortak kullanım eğilimidir. Bu son nesil HMI’lar için trenddir. Bu sayede, HMI ürünlerin, insanların akıllı telefonlar ve tabletleri ile benzer platformlar üzerinde kolay kullanımlı ve kullanıcı dostu olması sağlanmaktadır.

Endüstriyel Otomasyon sektöründe HMI

Son olarak, bu sektörde çalışanlar için en ilginç kısmı geliyor. Endüstriyel Otomasyon ile HMI ilişkisi nedir? Temelde, HMI cihazı görselleştirme ve uygulama kontrolünü sağlar. Böylece I/O, SoftPLC CoDeSys’deki veya EtherCAT ve (embedded “gömülü” sistemler daha tercih edilir) işletim sistemleri gibi kaynakları kullanarak, herhangi bir üretim tesisi ile iletişim kurmasını sağlar. Tesise göre, cihazın özelliklerini bağlantı, teknoloji ve hatta boyutları açısından değiştirebilirsiniz. Bu nedenle, Endüstriyel Otomasyon sektöründe standart 4.3” ekranlıdan gelişmiş geniş ekran 15,6 inç ekranlı cihazlardan farklı modelde HMI bulabilirsiniiz. Bu sayede, herkes, istediği ve ihtiyacı olan çözüme ulaşabilmektedir. Operatörlerinin işi basitleştirmek için, dokunmatik ekran teknolojisi (kapasitif veya rezistif) makineleri ve üretim tesisleri ile sezgisel etkileşim sağlayan çözümler de mevcuttur. Şimdi, HMI nedir ve Endüstriyel Otomasyonda rolü nedir biliyorum. Bu makaleyi paylaşın ve her zaman insan-makine arayüzü son gelişmelerden haberdar olmak için bizi takip etmeye devam edin.

Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir