Pens ampermetre
Pens ampermetre nedir?
Pens ampermetre nedir? Bir havai hattın ya da motor devresinin akımını ölçmek için devrenin hattını kesmeden kullanılan ölçü aletine pens ampermetre denir.
Pens ampermetre dijital ampermetre ve analog ampermetre olarak imal edilir. Pens ampermetreler, akım ölçme işlemini daha kolay duruma getirmek için ampermetre ve akım trafosu aynı gövde içerisinde birleştirilmesi ile meydana getirilmiş ölçü aletleridir. Pens ampermetrelerden bazıları primeri tek sipir olan bir trafo prensibine göre çalışırlar. Transformatörün demir nüvesini meydana getiren kısım hareketlidir ve açılır kapanır. Ölçme yapılacağı zaman aletteki basit kaldıraç düzeneği ile pensli ağız açılarak akım taşıyan iletken içeriye alınıp pens kapatılır.
Pens ampermetre içerisindeki iletkenden geçen alternatif akımın oluşturduğu manyetik alan, kapanan manyetik devre aracılığı ile aletin içindeki kademeli sarılmış sekonder sargıyı keserek orada bir elektromotor kuvvet (EMK) endükler. Endüklenen gerilim (emk) bir redresör vasıtasıyla doğrultulur ve döner çerçeveli bobine gönderilir. Döner çerçeveli bobine bağlı bir ibre iletkenden geçen akımı amper cinsinde ölçerek ekranda gösterir.
Ölçüm cihazı olan pens ampermetrelerin çoğu alternatif akım ölçer.
Ancak doğru akım ölçebilen pens ampermetreler de bulunur. Ayrıca tüketilen güç tespitini de yapan, bir fazlı veya 3 fazlı şebekelerdeki tüketilen güç değerlerini ve hatta bu hatlardaki kullanılan enerji miktarlarını da ölçebilen çok amaçlı pens ampermetreler mevcuttur.
Ampermetrenin gösterdiği değer değişken olabilir. Bu halde ibre kilitleme sistemiyle sabitlenip devreden geçen akım değeri okunması sağlanır. Pens ampermetrelerin kademeli olarak üretimleri yapılır. Büyük ve küçük akımların ölçülebilmesi mümkündür. (5-50-300 Amper, 6-15-50-250 Amper vb).
Bir ampermetre ile akım ölçmek için seri bağlanırken, bir pens ampermetre devreye müdahale etmeden manyetik alan etkisi ile prob kullanmadan ölçüm yapar. Pens ampermetrelere iki ayrı giriş kablosu ile harici bağlantı yaparak istenildiği zaman güvenli bir şekilde gerilim de ölçülebilir. Ölçülen gerilim değeri, akıma ait taksimattan okunabildiği gibi ayrı taksimatlı olanlar da vardır. Pens ampermetreler ile akım dışında dışında direnç ölçümü, süreklilik testi gibi ölçümlerde yine bu cihazlar yardımıyla yapılabilir.
Pens ampermetrelerin bir kısmı 1,5 Voltluk bir batarya eklenerek direnç ölçer hale getirilmiştir. Pensli avometreler bu şekilde ortaya çıkmıştır. Ohm ölçülen kadran ayrı olup ve soldan sağa doğru düzenlenmiştir. Günümüzde pens ampermetre imalatı digital olarak yapılmakta ve tüm veriler digital ekranda görülebilmektedir.
Pens Ampermetre İle Akım Nasıl Ölçülür?
Pens ampermetreler yapı olarak açılır kapanır bir çene, çeneyi açıp kapayan bir klips ve ibre –skala ( dijitallerde lcd ekran ) düzeneğinden meydana gelir. Bazı modellerinde ise farklı değerlerde ölçüm yapılabilmesi için kademe seçici komütatör de vardır. Pensampermetre fiyatları da modeline kalitesine, markasına göre değişmektedir.
Pens Ampermetre Nasıl Kullanılır?
Pensampermetre kullanımı: Ölçme yaparken önce kademeyi yüksek bölmeye alınız. Ölçü aletini sağ elle tutunuz. Yan tarafta görülen klipse basarak çenelerin açılmasını sağlayınız. İçerisinden akım geçen iletken çenelerin içine alınarak klips bırakılır ve çenelerin kapanması sağlanır.
Pens Ampermetre İle Ölçüm
Pens ampermetre ile ölçüm yapılırken akım taşıyan bir kablo pensin içine alınır.
Skaladan veya lcd ekrandan akımı okuyunuz. Dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta ise, çenelerin içine kaynaktan alıcıya giden veya alıcıdan kaynağa dönen kablolardan bir tanesinin çenenin içine alınmasıdır. İki kabloyu da alırsanız, iki kablodaki akım yönleri birbirine zıt olduğu için ölçü aleti sıfırı gösterir.
Pens Ampermetre Seçimi
Pensampermetre firmaları tarafından üretilen bir pensampermetre satın alınırken; dijital ölçü aletleri çok hassas olduğundan seçimi yapılacak pensampermetrenin güvenilirliği ve kalitesi büyük önem teşkil eder. Uygulamaya göre ölçüm yapılacak akım ve gerilim seviyelerine göre bir pens ampermetre seçilmelidir. Kaçak akım göz önünde bulundurulmalıdır. Ölçüm bölüm ve alanlarına göre uygun klamp çapı ve şekli seçilmelidir. Ölçüm cihazı, True RMS ölçüm yapıyorsa daha doğru ve hassas ölçüm yapılıyor demektir. Alınacak pensampermetre gerilim seviyelerine göre CAT koruma seviyesinin belirlenmesi açısından doğru şekilde seçilmesi önemlidir. Ayrıca pens ampermetre arıza yaptığında, satın alınan markanın yetkili servisi ve teknik desteğinin olup olmamasına dikkat edilmelidir.
Faydalı bilgiler : Kablo Seçim Cetveli | PLC | HMI | SCADA | Endüstri 4.0 | Servo motor | AC motor | Step motor | DC motor | Loadcell | Konveyör | Profinet | Direnç değeri okuma |
Yorum Yok