Flowmetre

Flowmetre nedir?

Bir akarsuyun herhangi bir kesiminden birim zamanda geçen su miktarına “debi” denir. Flowmetre’nin diğer adıda “Debimetre” dir. Flowmetre; Motorlar, pompalar, kompresörler ve ısı değiştirici gibi sistemlerin imalat ve performans testlerinde doğrusal yada doğrusal olmayan, kitle veya sıvı veya gazların hacimsel akış hızını ölçmek için kullanılan bir araçtır. Debimetre doğrusal yada doğrusal olmayan, kitle, sıvı veya gazların hacimsel akış hızını ölçmek için kullanılan bir araçtır. Makine mühendisliğinin temel uğraşı alanlarından olan motorlar, pompalar, kompresörler ve ısı değiştirici gibi sistemlerin imalat ve performans testlerinde debi ölçümün önemli bir yeri vardır.

Akışkanların herhangi kesitli kanallar içinde akması durumunda hızlarının veya debilerinin ölçülmesi birçok biyolojik, meteorolojik olayların incelenmesi, endüstrinin çeşitli işlemlerinde ve laboratuarlarda ki çeşitli deneylerin gerçekleştirilmesi için önemlidir. Pratikte hız ve debinin veya genel olarak akış olaylarının ölçülmesi için birbirlerine göre çeşitli üstünlük ve sakıncaları olan değişik cihaz ve yöntemler geliştirilmiştir. Herhangi bir akış ölçme işleminde, ölçme cihazı ve yönteminin seçiminde hassasiyet, kapasite aralığı ve fiyat başta olmak üzere çeşitli etkenler rol oynar.

Flowmetre türleri

1. Sıvı flowmetreleri

2. Gaz flowmetreleri

Sıvı flowmetreleri

Sıvıların hacimsel akış hızını ölçmek için kullanılan araçlara verilen isimdir.

Gaz flowmetreleri

Gazların hacimsel akış hızını ölçmek için kullanılan araçlara verilen isimdir.

Peak flow metre nedir ?

Flowmetre tıpta; Hastaya Sistemden gelen Oksijeni hekimin hastanın ihtiyacını belirledikten sonra nemlendirerek verilmesi amacı ile kullanılan bir ekipmandır. Akciğerlerden dışarıya üflenen havanın hızını ölçen bir alettir. Astım atağı sırasında havayolları daralır ve dolayısıyla akciğerlerdeki hava daha düşük bir hızla dışarıya üflenir. Üfleme hızındaki farklılık ( normale göre ) PFM ile ölçülür. PFM ile ölçülen üfleme hızı astım atağının belirtileri başlamadan önce düşer. Dolayısıyla eğer siz ve çocuğunuz PFM kullanmayı öğrenirseniz çocuğunuzu erken dönemde evde tedavi edebilir, acil servise başvuruyu önleyebilirsiniz. Dört yaşından büyük tüm çocuklar biraz çaba ile PFM kullanmayı öğrenebilirler.

Biz günde bir kez sabahları ilaç kullanımından önce öneriyoruz. Ancak, sabah ve akşamları yatmadan önce de yapılabilir. Sabah değeri her zaman için akşam değerinden düşük bulunacaktır, bu normaldir. Çocuğun rahat olduğu dönemde kullanarak ulaşabileceği en yüksek değeri bulunuz. Bu değerin %20 altına inmesi durumunda tedavi planına göre ilaç kullanımını arttırın. Böyle günlerde çocuğunuzun iyiye gidip gitmediğini anlamak için PFM yi daha sık kullanabilirsiniz. Kısacası bu alet size barometrenin yağmuru haber vermesi gibi, yaklaşan astım nöbeti için erken uyarıda bulunacaktır.

Oksijen flowmetresi

Oksijen Flowmetresi tıbbı uygulamalar için burun memesi ve maske aracılığı ile nemlendiriciden geçirilerek hastaya tıbbi bir uygulama için özel olarak tasarlanmıştır.

Flowmetre nerelerde kullanılır?

1. Hastanelerde Merkezi Medikal Gaz Prizlerinde,

2. Ev Bakımlarında,

3. Acil Servislerde kullanılır.

Flowmetre ne işe yarar?

Flowmetre 15 l/dk – 0.5 lt/dk aralığında medikal oksijen veya medikal hava (modele bağlı) akışının lt/dak. cinsinden doğru bir şekilde kontrolünü sağlar.

Flowmetrenin yapısı

Amerikan standartlarında Oksijenle kullanım için en skla göstergesi ,nemlendirici kavanozu kırılmaya karşı polikarbon malzemeden gövdesi de hijyenik olan krom pirinç malzemeden üretilmektedir.

Flowmetrelerin teknik özellikleri

1. Oksijen ve basınçlı havaya dayanıklıdır.

2. Flowmetrelerin tamamı metal malzemeden oluşmuştur, otoklav basıncına ve sıcaklığına dayanabilen zamanla değişime uğramayan bir üründür.

3. Yanmaya karşı dayanıklıdır.

4. DIN (Alman), BS (İngiliz), NF (Fransız), standartlarında üretilir.

5. Taşıma ve Depolama Sıcaklığı : -20o ile 60o arasındadır.

6. Kullanım Sıcaklığı : 0o ile 40o arasındadır.

Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir