Otomasyon
Elektrik otomasyon
Dünya genelinde teknolojik anlamda yapılan araştırma ve yatırımların yoğun bir şekilde yaşandığı günümüzde elektrik alanında yapılacak olan çalışmaların önemi yüksektir. Bu kapsamda otomasyon elektrik konusunda bilgi sahibi olarak bu yönde yapacağınız çalışmalar öncesinde sizlerde farkındalık oluşturulması amaçlanmıştır. Konuyla ilgili olarak detaylara geçmeden önce otomasyonun ne olduğunu ve elektrik otomasyon nedir sorusunun cevabını verelim.
Otomasyon Nedir?
Otomasyon, insan ve makine arasında belli bir iş ya da işlemin paylaşılması durumudur. Yapılan işin paylaşım yüzdesi mevcut otomasyonun yüzdesine direk etki eder. Bir otomasyon sisteminde insan gücü daha yoğunsa bunlara yarı otomasyon, makinenin iş yapma yüzdesi yoğunsa tam otomasyon olarak ifade edilir. Otomasyonda hedef standart, hızlı, güvenli ve verimli bir ürün ortaya koymaktır.
Elektrik Otomasyon Sistemleri
Elektrik otomasyon , bina elektrik sistemlerinin üretimi, tasarımı ve montajı gibi komple ihtiyaçları kapsayan ve bu süreçte yaşanabilecek sorunlara kolay ve pratik çözümler sunan sistemler olarak ifade edilebilir. Bu amaçla yapılan çalışmaların elektriksel hedeflerin gerçekleştirilmesine dönük olması nedeniyle oldukça önemli görülmektedir.
Günümüzde özellikle bina, iş merkezi gibi yapılara elektrik otomasyon için teknik açıdan yaklaşmak enerjinin verimli kullanımı ve tasarrufu açısından gereklidir. Hele ki son zamanlarda tasarrufun ön plana çıkmaya başladığı günümüzde bu tarz çalışmalara ağırlık vermek ve bu konuda bilinçli bir şekilde hareket etmek fayda sağlayacaktır.
Dünyada endüstriyel çalışmaların olduğu hemen her yerde yaşanan değişimler ve yoğun rekabet ortamı sebebiyle endüstri alanında kullanılan bütün kaynakların etkin ve verimli kullanılması bir zorunluluk oluşturmaktadır. Üretim yapan sistemlerin yüksek kalitede ve verimlilikte ürünler ortaya koyması için otomasyon sistemlerinin önemi büyüktür. Aynı şekilde akıllı binalarda da yoğun ve etkin bir biçimde bu tarz otomasyon sistemlerine rastlamak mümkündür.
Elektrik Otomasyon Çizim Programı
Elektrik otomasyon yaparken kullanılabilecek farklı programlar bulunmaktadır. Bu programlar yardımıyla elektrik kumanda sistemi tasarlamak ve uygulamak sağlanabilir. Bu programlardan en sık kullanılanları şunlardır:
- Caddy++
- Cofasso
- E-Plan – idas otomasyon olarak E-plan çizim prgramı kullanmaktayız.
- MagiCad
- Proteus
- Autocad
Bu programlar yardımıyla elektrik alanında yapılacak çalışmalar kolay ve pratik bir şekilde yapılabilir.
Elektrik Otomasyon Malzemeleri
Elektrik otomasyon konusunda biraz da kullanılan malzemelere göz atalım. Otomasyon aşamasında burada belirtilecek malzemelerin kullanımı gerekecektir. Genel olarak kullanılan malzemeler aşağıda maddeler halinde verilmiştir.
- Anahtar
- Buton
- Enkoder
- Fan
- Fotosel
- Hız Kontrol
- Hızlı Sigorta
- İndüktif Sensör
- Kablo
- Kapasitif
- Kontaktör
- Manyetik Sensör
- Ölçü Aletleri
- Röle
- Sayıcı
- Soğutucular
- Termostat
- Zaman Rölesi
Yukarıda bahsedilen elemanlarla birlikte tasarımı yapılan otomasyon sistemi gerçekleştirilebilir. Örneğin elektrik otomasyon panoları ve benzeri çalışmalar kolaylıkla ortaya konabilir.
Elektrik Otomasyon Eğitimi
Bu yazımızda açıklamaya çalıştığımız konu teknik çalışmaları gerektirdiği için elektrik otomasyon dersleri almak gerekecektir. Bu bağlamda lise, ön lisans ya da lisans elektrik otomasyon bölümü imdadımıza yetişecektir. Ayrıca özel olarak isteyenlere sunulan kurs takviyeleri ile de bilgi birikimi ve tecrübe artırılabilir. Her ne kadar bu kadar çok fazla alternatif olmasa da teknik eğitim veren öğrenim kurumlarını araştırıp ilgili okulları bitirme yönünde çabalamak oldukça önemli görülmektedir.
Genel olarak bilinmelidir ki teknik olarak verilen eğitimlerin teorisinin yanında uygulamasının da olması gerekir. Böylece teknik bilgi sahibi olunduktan sonra ortaya konacak çalışmalarla birlikte tecrübe de artacaktır.
Son olarak bahsetmek istediğimiz konu elektrik otomasyon konusunda bir bölümü bitirdikten sonra nerelerde çalışılabildiğidir. Elektrik otomasyon iş ilanları için araştırma yaparak var olan bilgi ve becerilerinizle birlikte severek yapacağınız iş için başvuru yapmış olacaksınız. Tekrardan ifade etmek gerekir ki otomasyon sistemleri artık çoğu iş alanında vazgeçilmez olarak görülmektedir ve bu yönde yapılan çalışmaların yakın zamanda daha da artması ve yaygınlaşması ön görülmektedir.
Faydalı bilgiler : Kablo Seçim Cetveli | PLC | HMI | SCADA | Endüstri 4.0 | Servo motor | AC motor | Step motor | DC motor | Loadcell | Konveyör | Profinet | Direnç değeri okuma |
Yorum Yok