DCS
DCS nedir?
DCS (Dağıtık Kontrol Sistemi) Nedir?
Son yıllarda akıllı cihazların kullanımı, eski sistemlerin yerine daha geniş ve karmaşık proseslere sahip kontrol sistemlerini ön plana çıkarmıştır. Kontrol sistemlerinden birisi olan Dağıtık Kontrol Sistem (DSC) mimarisi ile tesis boyunca kontrol, üretim kalitesi ve tesis verimliliği kontrol edilmektedir.
Dağıtık kontrol sistemi,
Tesisin veya endüstriyel prosesin otomatik olarak kontrol edilmesidir. Tek bir kontrol fonksiyonu yerine her bir proses veya makine grubuna özel bir kontrol mekanizması kullanılır. Kontrol mekanizmasın çok sayıda denetleyiciden oluşmaktadır. Dağıtık kontrol sisteminde, veri toplama ve kontrol fonksiyonları için mikrodenetleyici tabanlı işlemciler ve PLC’ler kullanılır. Her bir denetleyici, operatör terminali veya diğer denetleyiciler ile bağlantı kurabilir. Sensörler ve aktüatörler farklı topolojilere ve hiyerarşik bir düzene göre kontrol cihazlarına bağlanır. Kontrol üniteleri arasında iletişim sağlamak için farklı Profibus, HART, ArcNet, Modbus veya standart iletişim protokolleri kullanılır.
Dağıtık kontrol sistemlerinin başlıca avantajı tesisin bir kısımda meydana gelen hatadan bağımsız olarak diğer kısımların çalışmaya devam etmesidir. DCS, çok sayıda kontrol döngüsünün izlenmesi ve kontrol edilmesi gereken büyük ölçekli üretim tesislerinde kullanılmaktadır. Günümüzde kimyasal tesisler, petrol ve gaz endüstrileri, gıda işleme tesisleri, nükleer santraller, su yönetim sistemleri, otomobil endüstrisi vb. birçok endüstriyel alanda dağıtık kontrol sistemi kullanılmaktadır.
Dağıtık Kontrol Sistem Mimarisi
► Gelişmiş kontrol sistemleri
► Karakteristik kontrol sistemleri
DCS, tüm sistemin veya çeşitli alt sistemlerin yapısını bilgi akışıyla birleştirerek tek bir otomasyon sistemi olarak organize eder. Kontrol edilen mekanizmalar ise veri toplama, veri sunumu, süreç denetimi, raporlama bilgileri, bilgi saklanması ve alınmasıdır.
DCS Proses Kontrol Birimi
Haberleşme Sistemi
DSC proses odaklıdır, SCADA ise veri toplama odaklıdır. DCS, sürecin kontrolü üzerinde daha fazla işlem yapar ve aynı zamanda denetleyici kontrolünden oluşur. Kontrolün bir parçası olarak operatöre bilgi sunar. SCADA ise daha fazla veri toplayarak aynı şekilde operatöre bilgi sunar.
DSC, kontrol modülleri ve denetleyiciler daha sınırlı bir alan içindedir. Yerel bir ağ üzerinden kontrol yapılır. SCADA ile daha geniş alanların kontrolü yapılır. DSC prosesleri kapalı döngü kontrolü ile yapılır. SCADA ile böyle bir kontrol yoktur. DSC işlemleri düzenli olarak kontrol eder ve işlem parametrelerini veri tabanına kaydetmez. SCADA ise düzenli veri kontrolü yapmadan veri tabanına kaydettiği değişen verilere göre işlem yapar.
DCS, tek bir fabrika gibi sınırlı bir alana kurumuş karmaşık kontrol işlemleri için kullanılır. DCS’nin uygulama alanlarından bazıları kimyasal tesisler, petrol ve gaz endüstrileri vb. sektörlerdir. SCADA ise su yönetimi sistemleri, güç iletim ve dağıtım kontrolü, nakliye gibi daha geniş alanlarda için kullanılır.
DCS ve SCADA arasındaki seçim müşteriye, maliyete ve uygulama gereksinimine bağlıdır.
Faydalı bilgiler : Kablo Seçim Cetveli | PLC | HMI | SCADA | Endüstri 4.0 | Servo motor | AC motor | Step motor | DC motor | Loadcell | Konveyör | Profinet | Direnç değeri okuma |
Yorum Yok