Asansör

Asansör çeşitleri

Asansörler kullanım amacına ve hızlarına göre gruplara ayrılırlar. Asansörlerin, hızlarına göre güvenlik sistemlerine gereksinimleri vardır. Kontrol sistemlerine ve motor tahrik sistemlerine göre gruplandırma yapılabilir. Asansör tasarımında kullanım amaçlarına göre asansör kabini, hız, güvenlik sistemleri, makine motor seçimi, mekanik dizayn kullanma amacına göre asansör imalatı yapılır. Bu yüzden tasarımı yapılacak asansörün kullanma amacı belirlenmelidir. Her asansör çeşidi kendi içinde  aynı standartlara sahiptir.

Asansör Çeşitleri

Taşıma gücüne göre asansör çeşitleri vardır. Asansör yönetmeliği kapsamında binalarda kullanılan asansörler; 100, 180, 240, 320, 400, 630, 1000 kg’a kadardır. Bina dışında kullanılan taşıma asansörü; 630, 800, 1000, 1200, 1600 kg’a kadardır. Sağlık sistemlerinde kullanılan asansörler; 1600, 2000, 2500, kg’a kadardır. Asansörlerin hızları 0,63 m/sn, 1 m/sn, 1,6 m/sn, 2,5 m/sn ve 2,5 m/sn’arasındadır.

Asansörler, kapasitelerine ve hızlarına göre makine dairesi, asansör kabini ve asansör kuyu boşluğu ve asansör ebatları da değişmektedir. Asansörlerin hız durumlarına göre farklı güçte motor ve fren sistemi kullanılır. Şayet asansörün halatları koparsa devreye regülatör düzeneği girer. Regülatör kabini frenleyen bir güvenlik düzeneğidir. Hız regülatörlerinde asansör iniş-çıkış hızları nominal değerin %25 ini aşarsa paraşüt düzeneğini harekete geçirir, paraşüt frenini etkileyerek motor elektriğini keser.

Hız regülatörü asansör boşluğunun üst yönünde makine dairesindedir. Regülatör halatı kabinin hareketini regülatör kasnağına götürür. Fazla hız durumunda sıkışan bu halat paraşüt düzeneğini harekete sokar. Hız regülatörleri “ hız sınırlayıcı “ olarak ta çalışırlar. Asansör sistemlerinde hız regülatörü, çalışma prensibi ve yapılarından dolayı iki türde kullanılır. Sarkaçlı regülatörler ve savrulma ağırlıklı regülatör olarak.

Sarkaçlı regülatör:

Hızları 0.8 m/s den az kabinlerde kullanılan basit ve çift sarkaçlı regülatörlerdir. Çift sarkaçlı regülatörlerde manivela makarası, poligon disk üstünden sıkışmış haldeki çekme yayı sayesinde hareket eder. Poligon diski halat ve yavaşlatma diski düzenlenme olarak birbirine bağlı durumdadır. Savrulma ağırlıklı hız regülatörü: kabin hızlarının 1 m/s aşıldığı yerde kullanılır. Sarkaçlı regülatörlerden farkları hareket hızının poligon diskinin bir kenarının her geçtiğinde kontrolü yerine regülatörün devir sayısına bağlı savrulma ağırlıklarının ayrılması ile hız kontrol yapılmasıdır.

İnsan Asansörü

İnsan asansörleri, genel olarak alışveriş merkezi, konut, otel gibi mekanlarda kullanılır. İnsan asansörleri, inşa edilecek yapıların proje aşamasında yapılan trafik hesaplamalarına göre ve avan projelerine uygun bir şekilde imal edilerek, yerlerine montaj edilir. İnsan asansörleri, 3 kişiden 19,20 kişi alacak kapasitede yapılır.

Yine insan asansörleri 320 ve 400 kg kapasiteli sadece insan taşımak için kullanılan küçük kabinli asansörler, 630 kg kapasiteli insan, çocuk arabası, tekerlekli sandalye, taşınmasında kullanılan orta boy kabinli asansörler olarak da imal edilmektedir. İnsan asansörlerinin hızları, yapıların yüksekliğine göre değişkenlik gösterir ve 0,40m/sn – 2.5 m/sn aralığında olabilir.

Modern tip, insan asansörü kapıları, tam otomatik ve yarı otomatik seçeneklidir. Kayan kapı tipi ve katlanır kapı tipindedir. İnsan asansörlerinde iç kapısız üretim yapılmamalıdır. Bu asansörlerde hız, konfor gibi teknik özelliklerin yanı sıra dekorasyon gibi özellikler de önemlidir.

Projelendirmeden başlayıp imalat ve montaj işleminin bitimine kadar asansör bakımı, garanti süresince satın alınan asansör firmaları tarafından kontrol edilmelidir. İnsan asansörleri; mekanik asansörler ve hidrolik asansörler olarak iki türde üretilirler.

İnsan asansörlerinin kullanım alanları; konutlar, iş merkezleri, oteller, hastaneler, alışveriş merkezleri, okullar, sinemalar, spor salonları, restaurant’lar, spor salonların ve  üniversiteler vb gibi..

Palet Yük asansörleri

İdas otomasyon olarak partner firmalarımızla palet yük asansörü ve palet transfer taşıma konveyörleri imalaatlarımız hakkında ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. 

 

Engelli Asansörü (Özürlü Asansörü )

Günümüzde her insanın teknolojiden yararlanması düşünülmüştür. Engelli insanların merdiven veya yüksek yerlere kolayca ulaşabilmeleri için, merdiven veya platform biçiminde yapılan asansörlere engelli asansörleri veya özürlü asansörü adı verilir.

Engelli merdiven asansörü veya merdiven koltuk asansörü, merdiven kenarına bağlanan düzenekle, katlar arası inip çıkmayı kolaylaştırır. Engelli asansörü ölçüleri alınarak  kullanılacak yerin durumuna göre yapılır.  Engelli merdiven asansörleri genellikle iş yerlerinde, evlerde ve villalarda kullanılır. Ayrıca tramvay, metro, gibi ulaşım araçlarının duraklarında engelli asansörlerine ihtiyaçtan dolayı buralarda da kullanılmaya başlamıştır. Engelli asansörü sistemleri merdivenlerde uygulanan ve kısa mesafelerde dikey platform da çalışan çeşitleri vardır.

Yük Asansörü

Yük asansörleri taşınacak yüklerin şahısla birlikte taşınması amaçlı kullanılan bir asansör çeşididir. Genelde inşaatlarda, fabrikalarda, depolarda, alışveriş merkezlerinde, çimento fabrikalarında, barajlarda, otoparklar gibi taşıma işlerinin yoğun olduğu yerlerde kullanılan asansörlere yük asansörü denir. Yük asansörlerinde yük taşıma kapasitesi önemlidir. Bundan dolayı yük kapasitesini arttırmak için palanga sistemler kullanılmaktadır.

İnşaat işlerinde, yük taşıma ve boşaltma işlerinde, kule vincin giremediği yerlerde kullanılmaktadır. Yük asansörlerinin sökülüp takılması kolaydır. Alışveriş merkezleri ve fabrikalardaki yük taşıma asansörü kapasitesi, asansör üreticileri tarafından 500 kg ila 13.000 kg’ a kadar imalatı yapılır. Tahrik düzeni ise makineli yada hidroliktir.

Yük platformu ise sadece yük taşımak için kullanılır. Asansörün içine kesinlikle yolcunun binemeyeceği özel bir kumanda sistemine sahip dikey taşıma sistemleridir. Deposu olan mağazalarda, fabrika imalathane ve lojistik depolarda tercih edilen bir sistemdir.

Hidrolik Asansör

Hidrolik asansörleryoğun olmayan kullanımlarda ve makine dairesinin yukarıda yapılamadığı yerlerde yapılır.  Hidrolik asansörlerde makine dairesi genellikle, ilk durak düzeyinde bulunur. Hidrolik asansörler, yük asansörleri için uygulanır. Kapasiteleri 4 ila 60 kişi arasında ve 0,63 m/sn hızdadır.

Elektrikle tahrik edilen, hidrolik sistemi bir pompa aracılığı ile etkileyen, kabinin taşıma işini yapan, direkt veya dolaylı olarak etkileyen asansörler hidrolik asansörlerdir. Pompalanan yağ, hidrolik düzeneğinden istenen koşullarda geçerek, borular aracılığı ile silindiri harekete geçirir. İtilen kabinin istenilen katlara taşınması sağlanır. Hidrolik asansörlerde aşağı yön hareketi kabinin kendi ağırlığı ile gerçekleşir.

Hidrolik asansörlerde bir yağ kazanı ve yağ kazanının üstünde hidrolik makinesi, kumanda panosu ve hidrolik sıvısının içerisinden geçtiği hortumlar vardır. Asansör kuyusu içerisinde; Kabin, silindir piston sistemi karşı ağırlık, askı düzeneği ve tamponlar bulunur. Elektrik kesilmesi durumunda hidrolik asansörler, kat arasında kalmazlar. Bu durumda kendini en yakın kata getirecek bir sistemleri vardır.

Genellikle hidrolik asansörler, tadilat yapılan binalarda, evlerde panoramik asansör olarak alışveriş merkezlerinde kullanılmaktadır.

Sedye Asansörü

Hastanelerde ve yeni yapılan binaların bazılarında da kullanılan sedye asansörleri bir sedye ve hasta ile gelen bir refakatçi  taşıyacak kapasitede yapılan asansörlerdir. Hasta taşıma asansörlerinde, hastanın konforu için aydınlatma ve estetik açısından son teknoloji ile düzenlenmektedir. Sedyenin asansöre giriş ve çıkışı sırasında sedyenin sarsılmasını önlemek için katlarda hassas kabin ayarı yapılır. Asansörün hızı hastanın acil durumu göz önünde bulundurulduğunda, asansörde geçirelen zamanı en aza indirecek biçimde ayarlanmalıdır.

Hasta asansörleri de denilen sedye asansörlerinde hijyen hasta sağlığı için önemlidir. Bundan dolayı paslanmaz maddeler seçilmeli ve anti bakteriyel önlemler alınmalıdır. Elektrik kesintilerine de karşı gereken tedbirler alınmalıdır. Hasta asansörü özellikleri, antibakteriyel taban ve kapıların tam otomatik açılır kapanır olmaları, hastaların taşınmasında kolaylık sağlamaktır.

Asansör çeşitlerinden olan sedye asansörlerinde butonların yeri daha aşağıda, kapılar normalden daha geniştir. Sedyelerin asansör kabinine rahat girip çıkması için sedye ölçülerine göre sedye asansörü imalatı yapılır. Sedye asansörü 1600 kg ve 2500 kg taşıma gücüne ve 0 – 0,40 m/sn’den 3m/sn’ye kadar hızları vardır.

Araç Asansörü

Otomotiv firmalarında, otoparklarda, araç servislerinde kullanılan asansör çeşididir. Araç asansörlerin  yük taşıma kapasitesi 2,5 ile 8 ton arasında değişmektedir. Araç asansörü tasarımları, müşteri talebine bağlı olarak araç asansörü imalatı yapılır. Yapılan bu asansör fiyatları, asansör firmaları tarafından farklılık göstermektedir.

Artış gösteren araçların otopark sorununu azaltan araç asansörleri, binalarda otopark amaçlı alanların yetersizliği durumunda kullanılır. Bu asansörler ile bina üstleri ve bodrum katları otopark olarak kullanılabilmektedir Asansör Yönetmeliği kapsamında kapalı kabin olarak tasarlanan araç asansörlerinde kabin kapısı zorunludur.

Panaromik Asansör

Panaromik asansörler açık havada, alışveriş merkezlerinde, tren istasyonlarında vb. gibi yerlerde kullanılan asansörlerdir. Panoramik asansörlerin özellikleri yan ve arka cephenin hepsi camdan imal edilmesidir. Camlarla kaplı oluşu gösterişli ve konforlu olması bu asansörü cazip kılmaktadır. Panaromik asansörler, yapıların mimarisine göre tahrik düzeni hidrolik ve elektrik imal edilebilmektedir.

Genel olarak hızı 0,63 m/sn’den 2,5 m/sn’ ye çıkan 4 kişi ile 20 kişi taşıma kapasitesi olan panoramik asansör imalatı yapılır. Yüksek hız gerektiren yapılarda frekans kontrollü hız kontrol birimleri kullanılır. Frekans kontrollü sistemi sayesinde hassaslığın ve konforun yanı sıra %45 enerji tasarrufu sağlamaktadır.

Dış Cephe Asansörü

Çalışan insanların, gün içinde katlar arasında veya bina dışında yaptıkları düşey hareketlilik sebebi ile güç kayıpları olmaktadır. Cephe asansörü, kısa sürede monte edilmesi ve kolay kullanılması ile çalışma gücünü arttırması  dolayısıyla inşaat maliyetlerini de düşürmektedir. Dış cephe asansörleri, halat kullanılmadan bina dışından, istenilen yüksekliğe çıkmaktadır.

Dış cephe asansörleri 1200 kg ila 3200 kg kapasite aralığında yapılmaktadır. Dikey düzlemde çalışan asansörler elektrik motorları ile tahrik edilmektedir. Enerji kaybını ve çalışanların yorulmasını önleyen dış cephe asansörleri yüksek binaların yapımı sırasında ve dış cephe boyanırken çalışan insanlara kolaylık sağlamaktadır.

Yemek Asansörü (Monşarj Asansör)

Servis asansörü olarak ta adlandırılan bu asansörler, imal edilişleri ve boyutları ile insanların giremediği bir kabini olan sabit asansör çeşididir. Yemek asansörleri genel olarak villa, restoran, otel, banka gibi yerlerde mutfaktan yemek yenecek kata bardak,tabak vs yemek malzemelerinin taşınması amaçlı kullanılır. Servis asansörlerinin kapasiteleri 50 kg ile 300 kg arasında değişmektedir. Yemek asansörü, insan asansörünün küçük halidir.

Yemek asansörlerinin çalışma prensibi; karşı ağırlık ve de tambura sarmalı çalışabilir. Monşarj tipi servis asansörleri giyotin tarz kapılıdır. Kullanım açısından kolaylıkla açılan kapanan giyotin kapılar, fazla yer kaplamazlar. Monşarj asansörlerinin kabin ve kapı kaplaması daima hijyenik olmalıdır bunun içinde paslanmaz çelik kabin ve kapılar kullanılmalıdır. Mutfak asansörlerinde istenildiğinde bardaklar, tabaklar için raf yapılmaktadır.

Makine Dairesiz Asansör

Özellikle daha çok yolcu trafiğine sahip ve daha yüksek ticari binalarda inşaatçılar, tasarımcılar ve bina sahipleri için yapılan asansörlere makine dairesiz asansör denir. Makine dairesiz asansör ölçüleri istenilen taşıma kapasitesine  göre imalatı yapılır.

Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir