Otomasyon
Akıllı ev otomasyon sistemleri
Yaşadığımız evlerde kullanılan bütün donanımların, bir arada tek merkezden kontrolü hayatı kolaylaştırır ve yaşam alanımızın her noktasında kolay bir şekilde kullanabilme özgürlüğünü sunar. Kontrolü, yaşam alanımızın içerisinden, ya da dilerseniz kontrol sınırlarımızı genişletip internetten, cep telefonundan, cep bilgisayarımızdan yönetebiliriz.
Akıllı Ev
Otomasyon çeşitlerinden biri olan ve tüm bu kontrolleri sağlayan otomasyon sayesinde bizlere sunulduğu evlere akıllı ev denir. Akıllı ev teknolojileri ile dizayn edilen evlerde uygulanan otomasyon sistemleri, konfor ve maliyet açısından önemli avantajlar sağlar. Bundan dolayı akıllı ev kullanıcısına güvenlik, ideal konfor sağlarken, rutin olarak tekrarlanan işlemler kendiliğinden KNX otomasyon sistemleri ile gerçekleşir.
Akıllı Ev
Akıllı ev sistemlerinde uygulanan ve dokunmatik panelden kontrol edilebilen otomasyon; kısaca genel adları ile, ısıtma, soğutma otomasyonu, aydınlatma otomasyonu. Akıllı evlerin özellikleri ile iklimlendirme sistemleri, multimedia cihazlar, sulama sistemi, diğer bütün elektrikli cihazların kontrolü elinizin altında olacaktır. Herhangi bir arıza ve tehlike önceden bildirilmektedir.
Akıllı ev otomasyonu sistemleri, teknolojinin gelişmesi ile birlikte kontrol ekipmanları ve sensörler hayatımızın birçok bölümüne girmiştir. Sensörlerden gelen bilgiler değerlendirilerek evinizde sizin yerinize karar verecek kapsamdadır. Bu kapsamın içinde standart donanımların otomasyonundan, akılı ev teknolojisi ile evin kendisi için gereken enerji ve temiz su kaynağı meydana getirmesine kadar geniş bir yelpazeye sahiptir. Akıllı ev fiyatları da akıllı evlerin özelliklerine göre değişir.
Uygulama Alanları
Özel olarak yapılan konut ve rezidanslarda otomasyon, konut projelerinde, özel evlerde otomasyonun çeşitli fonksiyonları mevcuttur. Başlıcaları;
- Isıtma-soğutma yani iklimlendirmenin kontrolü,
- Aydınlatmaların kontrolü,
- Perde ve panjurların kontrolü,
- Evlerdeki elektrikli cihazların belirli senaryolar da kontrolü gibi.
Özel binalarda, bina güvenlik sistemleri, ev güvenlik sistemleri ve konfor için otomasyon tercih edilmektedir.
Standart Donanımların Otomasyonu Nedir?
Akıllı ev sistemleri; günlük yaşamımızda kullandığımız evlerimizdeki ihtiyaçlarımız içerisinde yer alan bahçe sulama, ısıtma-soğutma, aydınlatma, güvenlik, eğlence sistemlerinin kontrolünü tek merkezden ve sizin önceden ayarladığınız komutları, akıllı ev senaryolarını, uygulayarak yönetmesidir.
Akıllı ev senaryoları; günlük yaşam alışkanlıkları, zevkler, konfor ve zorunlu ihtiyaçlar dikkate alınarak, akıllı evinizin size yaşattığı, konfor kurgularıdır. Bu kurgularda birçok komut ard arda yerine getirilerek, rutin işler akıllı evler vasıtasıyla gerçekleştirilmektedir. Yaşam alanınızdaki iklimlendirme, havalandırma ünitelerini kontrol etmenizi sağlar. Uzaktan akıllı kumanda sistemleri ile normal açma-kapama, dokunmatik (touch-screen) kontrol ünitesi ile, senaryo anahtarı veya uzaktan erişim (internet, PDA, cep telefonu vb.) yoluyla iklimlendirme, ev havalandırma sistemlerinin her birini ayrı ayrı kontrol edebilir veya gruplar halinde kontrol edebilirsiniz.
Örnek olarak bir akıllı ev tek komutla, akşam ayarlanan saatte bütün perdeleri kapatır, ışıkları otomatik kısabilir, alarmı devreye sokar ve televizyonu istenen saatte otomatik kapatabilir.
Uzaktan kontrol sistemleri ile sabah ayarlanan saatte banyo suyu ve ev sıcaklığını ayarlayabilir, çay makinesini çalıştırıp, müzik sistemini devreye sokup alarmı kapatabilir. Siz evden çıktığınızda ise tüm cihazları kapatarak her türlü güvenliğinizi sağlayabilir.
Akıllı ev projeleri ile istenmeyen durumların yaşanmasını önlemek için akıllı ev sistemleri üzerinde çalışmalar yapılmaktadır. Evlerimizde yangının çıkmasına sebep olan elektrik kontakları, elektrik fişinde unutulan cihazlar, arızalanan gaz vanaları problemini, otomasyon sistemi akıllı ev projesi ile önceden çözmektedir.
Akıllı ev sistemleri çocuğunuzu tanır yalnız kaldığı zaman fırın, ocak, ütü gibi otomatik olarak cihazları kapatır onun güvenliğini sağlar. Akıllı evlerde bulunan panik butonları yaşlı ebeveynlerin veya çocukların başına gelebilecek her türlü tüm tıbbi ve acil durumları hemen haber verir . Akıllı sistemler ile bütün elektrik sistemleri ve elektrik cihazlarını kontrol ettiği için riskler minimum değerlere inmektedir.
Perde ve Panjur Kontrolü
Evinizde bulunan panjur ve perdeleri uzaktan kumandayla, dokunmatik (touch-screen) kontrol ünitesi ile, senaryo anahtarı veya uzaktan erişim (internet, PDA, cep telefonu vb.) ile kontrol edebilirsiniz. Odadaki panjurlarınızı, perdelerinizi ayrı ayrı kontrol edebileceğiniz gibi veya tek bir komutla gruplar halinde de tüm odaları kontrol edebilirsiniz.
Müzik Yayın Sistemleri Kontrolü
Akıllı ev otomasyonu ile ofisinizde – evinizde, merkezi müzik yayın sistemi kullanabilirsiniz. Müzik yayın sistemini normal açma-kapama yöntemi ile, uzaktan kumanda ile, dokunmatik (touch-screen) kontrol ünitesi ile, senaryo anahtarı yada uzaktan erişim (internet, PDA, cep telefonu vb.) yolu ile her birini ayrı ayrı kontrol edebilir veya gruplar halinde de kontrol edebilirsiniz..
Aydınlatma Kontrolü
Akıllı bina otomasyon sistemleri evinizdeki- ofisinizdeki aydınlatma ünitelerini kontrol etmenize imkan sağlar. Ev otomasyonu ile evde veya ofisde olup olmadığınız önemli değildir. Akıllı binalar da ister normal açma-kapama yöntemi ile, ister uzaktan kumanda ile, ister dokunmatik (touch-screen) kontrol ünitesi ile, senaryo anahtarı veya uzaktan erişim (internet, Palm/PDA, cep telefonu vb.) ile her birini teker teker kontrol edebileceğiniz gibi gruplar halinde de kontrol edebilirsiniz.
Güvenlik Kontrolü
Akıllı bina sistemleri ile görüntülü interkom sistemi sayesinde size gelen misafirleriniz ile sesli, görüntülü iletişim kurmanızı sağlar. Akıllı bina otomasyonu ile ofisinizde – evinizde merkezi bir interkom güvenlik sistemi vasıtasıyla evinizdeki hırsız alarm ihbarlarını doğrudan güvenlik merkezine bildirilir.
İster o an evde veya ister ev dışında olun akıllı ev sistemi ile seçeceğiniz ev güvenlik sistemleri fonksiyonlarıyla, istediğiniz önlemleri alarak evinizdeki hırsızlık, yangın, su baskını gaz gibi tehlikelere karşı uyarmasının yanı sıra, tehlikeleri meydana gelmeden önlemek mümkündür.
Güvenlik kontrol sistemleri ile siz tatile çıksanız bile evinizi uzaktan kontrol etmenize, bahçenizi, çiçeklerinizi sulamanıza, yaşam alanınıza entegre etmiş olduğunuz ev güvenlik kamerası ile uzaktan erişimle izleyip neler olup bittiğini görmenize olanak sağlar.
Hırsız Alarm Sistemleri Kontrolü
Ofisinize veya evinize güvenliğiniz için yerleştirdiğiniz kameraları bulunduğunuz yerden izleyebilirsiniz. Internet, PDA/Palm veya cep telefonu ile bu imkanı daha uzak noktalara taşıyabilirsiniz.
Örneğin; tatilde iken evinizin güvenlik durumunu, işteyken çocuğunuzun durumunu, alarm anında çevre güvenliği ile kayıt altına alınan sorunun kaynağını rahatlıkla öğrenebilir, hızlı bir şekilde müdahale edebilirsiniz.
Hareket algılayıcılar, kapı ve pencerelere yerleştirilen manyetik sensörler ile tüm evi kontrol altında tutabilir. Ofisinizden veya evinizden uzakta iken, ofisinizde veya evinizde istediğiniz güvenliği sağlamanıza yardımcıdır. Bilginiz dışında bir müdahale olduğunda hırsız alarm sistemi size sesli, yazılı ve bölgesel olarak uyarılar gönderir. Tanımlanmamış telefon numaralarını size otomatik olarak haber verir. Bu aramalardan sonra uzaktan erişim yolu ile siz yaşam alanınızdaki kameralara ulaşarak, izleyip, gereken müdahalelerin yapılmasını sağlarsınız. Yine akıllı ev sistemleri siz evde yokken zili çalan kişiyi cep telefonunuza yönlendirir, kapıya gelen kişi ile konuşmanızı sağlarken senaryolar yardımı ile ışıklar, müzik seti, televizyon gibi cihazlar çalıştırılarak kötü niyetli kişilere de evde olduğunuz izlenimi yaratır ve güvenliğinizi sağlar. .
Akıllı ev sistemleri fiyatları, akıllı evlerin özelliklerine göre (Schneider akıllı ev sistemleri, Siemens akıllı ev sistemleri, Viko akıllı ev sistemleri, Akıllı ev sistemleri Ankara, HomePro Akıllı Ev Sistemi vb gibi) üretici firmalara göre farklılık göstermektedir.
Faydalı bilgiler : Kablo Seçim Cetveli | PLC | HMI | SCADA | Endüstri 4.0 | Servo motor | AC motor | Step motor | DC motor | Loadcell | Konveyör | Profinet | Direnç değeri okuma |
Yorum Yok